מהו אבחון דידקטי ופסיכו דידקטי?

מהו אבחון דידקטי ופסיכו דידקטי? איך נדע למי מומלץ אבחון זה? מי מפנה? ואצל מי כדאי? אבחון דידקטי ואבחון פסיכו דידקטי הינם אבחונים שבוחנים תפקודים שבבסיס הלמידה.

מהו אבחון דידקטי?

האבחון הדידקטי מתמקד בלמידה ובודק בעזרת סדרת מבדקים את התפקודים השונים. למשל: תפקוד מוטורי, זיכרון, תפקודי קשב, יכולת חשיבה, תפיסה חזותית ועוד…  מטרת האבחון לאתר קשיי למידה, לקויות למידה, להכיר את דרכי הלמידה הנוכחיות.בסיכומו של האבחון מקבלים ההורים המלצות לדרכי הוראה שיקדמו את הילד בהתאם לקושי שאובחן והמלצות לבית הספר לגבי דרכי הבחנות והתאמות למבחנים. למשל: תוספת זמן, התעלמות משגיאות כתיב, הקראת שאלון ועוד…למי מומלץ האבחון הדידקטי?
האבחון הדידקטי  מומלץ לילדים (עד כתה ו’) שמתקשים בלמידה ואינם מצליחים להגיע להישגים לפי מה שמצופה מקבוצת הגיל אליה שייכים.מי מפנה את ההורים לאבחון דידקטי?                                 
מחנכת הכתה תהיה על פי רוב זו שתצביע על הקושי ותפנה באמצעות יועצת בית הספר את המשפחה לאבחון .
אפשר גם לפנות באופן עצמאי אבל מומלץ לשתף את בית הספר  בהחלטה וכמובן בתוצאות האבחון.
אבחון דידקטי נעשה לרוב באופן פרטי במימון ההורים, ישנם בתי ספר, עיריות שעוזרים במימון או שמעסיקים מאבחנת בבית הספר. מחיר של אבחון נע בין 800 ש”ח ועד ל-    2000 ש”ח ויותר.

מדוע כדאי לעשות אבחון דידקטי?  

ילד עם אינטליגנציה תקינה אמור לעמוד במשימות הלימודיות הנדרשות על פי תוכנית הלימודים. כאשר ילד איננו מצליח בכל זאת, צריך לאתר את הסיבה המדויקת לחוסר ההצלחה . האבחון הדידקטי בודק האם ישנן “לקויות למידה”. לקויות למידה הם קשיים ברכישת מיומנויות למידה בסיסיות: קריאה, כתיבה, איות, חשבון ועוד…
האבחון הדידקטי מאתר את מקור הקושי והמלצה לדרכי למידה והבחנות על סמך הקושי שהתגלה. אחת ההמלצות להורים ולבית הספר היא הוראה מתקנת.

הוראה מתקנת עוזרת לילד להבין את הקושי שלו ולהשתמש במיומנויות שכן יש לו כדי “לעקוף” את הקושי. הוראה מתקנת נעשית לרוב בשיעור פרטני ובמימון פרטי גם כן. מחירים של שיעורים להוראה מתקנת נעים בין 100 ש”ח  ל- 250 ש”ח ויותר על פי המקצוע וגיל התלמיד. המלצות נוספות הניתנות באבחון הן “המלצה לדרכי הבחנות” אילו מיועדות בעיקר לבית הספר. המלצות לדוגמא: תוספת זמן בשעת מבחן, התעלמות משגיאות כתיב, הבחנות בסביבה שקטה יותר, עידוד הילד בזמן המבחן ועוד…

מהו אבחון פסיכו דידקטי?
אבחון פסיכו דידקטי הוא הרחבה של המבדקים המאתרים קשיים בבסיס הלמידה ומתן תמונה רחבה יותר של הקשיים. באבחון הפסיכו דידקטי ישנה תוספת של הערכת האינטליגנציה והערכת התפקוד הרגשי.

למי מומלץ האבחון הפסיכו דידקטי?
אבחון פסיכו דידקטי מומלץ לילדים שבנוסף לקשיים בלמידה יש גם קשיים רגשיים שישנה התלבטות לגבי התאמת המסגרת הלימודית. אבחון זה מומלץ גם לכל ילד החל מכתה ז’ כדי שמתן “התאמות לדרכי הבחנות” יתפוס עד כתה יב’.

מהן “התאמות” או “הקלות” במבחנים הבית ספריים ובמבחני  הבגרות? המושג “הקלות לבחינות הבגרות” השתנה ל”התאמות”. מדובר בהתאמת הקושי/לקות הלמידה לדרכי הבחנות.

ילד לקוי למידה אשר עבר אבחון דידקטי או פסיכו דידקטי מתחשבים בקושי שלו ומאפשרים לו להתגבר עליו באמצעות דרכי הבחנות “קלות” יותר. בבית הספר היסודי ובחטיבת הביניים צריך על פי המלצת האבחון לאפשר לתלמיד את דרכי הבחנות ובבית הספר התיכון ההתאמות מחולקות לקטגוריות.

ישנם שני סוגים של התאמות “התאמות 1 ו 2” שאלו הן התאמות עליהן מחליט צוות מקצועי בבית הספר על סמך אבחון והתאמות סוג 3 עליהן מחליטה “ועדת התאמות מחוזית” אליה נשלח חומר רב מבית הספר שמצדיק את מתן ההתאמות מסוג 3.
התאמות 1 ו 2 הינן התאמות כגון: תוספת זמן, התעלמות משגיאות כתיב, הקראת שאלון, שעתוק הבחינה ועוד…

התאמות סוג 3 אלו שנשלחות מבית הספר לוועדה המחוזית הן התאמות: מבחן בע”פ מבחן מותאם (מבחן שיש בו פחות חומר או אפשרות בחירה גדולה מהרגיל) והמרת הבחנות במקצוע המתמטיקה למקצוע מדעי אחר.
כדי לקבל התאמות 1 ו 2 מספיק אבחון דידקטי ולהתאמות 3 יש צורך באבחון פסיכו דידקטי.
ההתאמות אותן התלמיד מקבל מבית הספר או מוועדת ההתאמות המחוזית תקפות בכל המבחנים בבית הספר ומחוצה לו.  כל המבחנים הבית ספריים, מבחני מגן ומבחני בגרות, מבחנים פסיכוטכניים בלשכת הגיוס, מבחני תיאוריה ללימוד נהיגה, מבחנים פסיכומטריים, מבחנים בלימודים גבוהים ועוד…

סיכום:

האבחון הדידקטי והפסיכו דידקטי מאפשרים הכרות עם הקשיים הלימודיים ו/או הרגשיים של התלמיד.
אבחון מוקדם, שיתוף פעולה עם בית הספר ויישום המלצות האבחון ודרכי ההבחנות – יעזרו לתלמיד להתגבר על הקושי ולהרגיש טוב ומצליח יותר בבית הספר ובכלל.

שתפ/י את המאמר